Нови успеси младих информатичара

učenici informatičari

На државном такмичењу “FIRST Lego League, међународном мултидисциплинарном такмичењу у конструкцији и програмирању робота састављеног од лего елемената и електронике, пројекту и основним вредностима одржаном у Земун Пољу, две екипе иза Kрагујевца биле се веома успешне. Од 18 екипа основних и средњих школа, четири су оствариле пласман на Финале Адриа регије које се одржава 16. марта у Словенији (Цеље) – две су из Kрагујевца PKGang и Robo-Sapiensi!

Прво место заузела је екипа Полибота (Политехника – Школа за нове технологије, Београд), друго PKGang (Прва крагујевачка гимназија), треће Robo-Sapiensi (ОШ“Светозар Марковић“, Kрагујевац) и четврто Елаборанти (Удружења Иреволуција, Ваљево).

Тим Робо-сапиенса чине следећи ученици: Илија Јевтић, Kсенија Kрстић, Александар Ракић, Тамара Јовић, Страхиња Алексић (6. разред), Трифун Бигић, Душан Тодоровић и Јован Новокмет (7. разред), Данило Бошњаковић и Филип Глишић (8. разред). Ментори тима су Марија Андоновић Радојевић, наставник информатике и ученици Прве крагујевачке гимназије Анђела Радојевић и Марко Миливојевић.
 
Тим Робо-сапиенса освојио је прво место у програмирању робота, односно робот игри, друго место у Основним вредностима и треће место у укупном пласману.
 
Ученици су се за овај турнир припремали од октобра месеца, више пута недељно и нису свој рад ограничавали временом, тако да су радом и упорношћу остварили јако добар резултат. Занимљив је и податак да је “Светозар Марковић” прва основна школа која је у пет година одржавања ФЛЛ турнира у Србији успела да се пласира на финално такмичење, и не само то, већ и да освоји прво место у програмирању робота.
 
“За наш успех велику захвалност дугујемо спонзорима, без њих не бисмо ни отишли на турнир тако да ове приче не би ни било. Велико хвала Duo Digital Media, Prizmi, DAS Company, Spin Company, SGline, PiroPartyShopu, Geofoto, AgroCoop, Familly Press и Душану Петровићу (модни фотограф, инфлуенцер, влогер) и родитељима ученика. Ми настављамо даље, очекује нас свакодневни рад и припрема до 16. марта. Желимо да се у Словенији покажемо у најбољем светлу и оправдамо заслужене пехаре”, каже за “Ритам града” наставница информатике Маја Андоновић Радојевић.
 
Она је позивала све суграђане који су у могућности да помогну нашим тимовима, PKGangu-у и Robo-Sapiensima, на путу за даља такмичења.

Извор: ritamgrada.rs

   
© 2023 Основна школа "Светозар Марковић"